Odklepanje moči samohipnoze

Pot do samozavesti in premagovanja izzivov


V hitrem tempu sodobnega življenja se pogosto srečujemo z izzivi, ki zahtevajo več kot le zunanje prilagajanje. Notranje stanje uma igra pomembno vlogo pri naši sposobnosti soočanja in premagovanja teh izzivov. In tukaj lahko ves svoj potencial prikaže samohipnoza - tehnika (in v resnici še veliko več kot to), ki omogoča vzbujanje notranjega stanja, ki nas ne samo opremi z orodji za premagovanje teh izzivov, ampak služi tudi kot most do globljega samorazumevanja in samospoštovanja.

Samohipnoza je proces, ki vključuje samoindukcijo v stanje transa, z namenom izboljšanja osredotočenosti, zmanjšanja stresa ali premagovanja specifičnih osebnih izzivov. Od meditacije se razlikuje v tem, da medtem ko le-ta teži k razvoju zavestne pozornosti in prisotnosti v trenutku, je samohipnoza ciljno usmerjena in osredotočena na doseganje konkretnih sprememb v vedenju ali dojemanju.


Podoživljanje kot tehnika samohipnoze

Ena od najbolj uporabnih (in nedvomno premalo izkoriščenih) tehnik v hipnoterapiji je tehnika podoživljanja.

Ljudje gremo v svojem življenju skozi takšne in drugačne preizkušnje, izzive in doživetja. Vsi ti dogodki se shranijo v naših možganih kot spomini. Nekateri so bolj prijetni, drugi manj, nekateri so lahko celo zelo neprijetni, medtem ko imamo vsi nedvomno tudi nekaj takšnih, ki izstopajo v najbolj očarljivem smislu in so naravnost čarobni.

S podoživljanjem terapevt klienta vodi v podoživetje prijetnega spomina oz. doživetja, v katerem je doživljal občutke, ki bi mu koristili tudi pri premagovanju izziva, s katerim se sooča trenutno.

Če na primer nekdo potrebuje ali želi več samozavesti pri javnem nastopanju, mu terapevt lahko pomaga podoživeti trenutek, v katerem se je že počutil zelo samozavestno. 

Poenostavljeno povedano - v procesu hipnoterapije terapevt nato klientu pomaga, da takšno samozavest uporabi ali pa spoji z aktualnim izzivom, v tem primeru javnim nastopom.

Pisateljica Anaïs Nin je dejala, da “sveta ne vidimo takšnega, kot je, vidimo ga takšnega, kot smo mi sami”. Ko spremenimo naše stanje uma, se tudi naš odnos do izziva spremeni. Če torej o javnem nastopu začnemo razmišljati samozavestno in z vero vase, se nam bo prav verjetno zdel precej lažje obvladljiv in lahko bomo razmišljali o stvareh in rešitvah, do katerih v prejšnjem stanju uma nismo imeli mentalnega dostopa. Izziv bo sicer ostal isti, ampak videti bo drugače, doživljali ga bomo drugače.

In če je podoživljanje nasploh premalo izkoriščeno v hipnoterapevtskih pristopih, je pogosto po krivici povsem prezrto v procesu samohipnoze. 

Pri tem gre za mentalno vračanje k prijetnim doživetjem, npr. tistim, v katerih smo izkazali samozavest ali odločnost, bili ponosni nase ali pa kljub začetni negotovosti premagali kakšen izziv in se počutili naravnost fantastično.

Ko takšno doživetje ne le obudimo, ampak v njem izberemo trenutek takšnega “zmagoslavja” in ga tudi začutimo, se premaknemo v novo stanje uma, v katerem začenjamo vse močneje občutiti prav tisto, kar smo občutili takrat. 

Zanimivo je, da smo kot vrsta evolucijsko nagnjeni k temu, da dajemo več poudarka negativnim oz. neprijetnim izkušnjam kot nevtralnim oz. pozitivnim. Pogosto si npr.  kritiko zapomnimo dosti močneje, kot pohvalo. Kolikokrat se nam zgodi, da en sam neprijeten dogodek v dnevu prevlada nad vrsto pozitivnih in nam povsem pokvari dan? Gre za mehanizem preživetja (psihologi tak fenomen imenujejo negativna pristranskost), ki nam je evolucijsko pomagal prepoznavati in se izogibati nevarnostim. Vendar lahko v sodobnem svetu, kjer so izzivi pogosto manj otipljivi, ta nagnjenost ustvari neravnovesje v našem dojemanju realnosti.

Z zavestnim vračanjem k pozitivnim spominom in doživetjem ter “sedenjem” z njimi lahko takšno neravnovesje uravnavamo. Hkrati pa tudi krepimo naše vire moči, ki so nam tako bolj in prej na razpolago, ko jih potrebujemo. 


Samohipnoza s podoživljanjem: Kako začeti?

Enostavna samohipnoza s podoživljanjem se lahko izvede, kadarkoli imamo nekaj minut časa zase. Dr. Rick Hanson, psiholog in avtor, ki se ukvarja z nevroznanostjo in prakso pozitivne nevroplastičnosti trdi, da če namenimo pozornost pozitivnim izkušnjam za približno 20 do 30 sekund, to omogoča, da se te izkušnje bolje “usedejo” v naše možgane, kar prispeva k njihovi močnejši vgradnji v našo dolgoročno spominsko shrambo. 


Preizkusite.

- Izberite nek zares prijeten, konkreten dogodek, izkušnjo, lahko iz današnjega dne ali preteklega tedna. Morda lahko pomislite na trenutek, ko ste se počutili nadvse dobro, samozavestno in ponosno nase. Ali pa na kakšno drobno stvar, ki vam je polepšala trenutek v dnevu. 

- Ko na to izkušnjo pomislite, jo poskusite občutiti z vsemi čuti. Kje ste? Ste sami ali je še kdo z vami? Kdaj se je dogodek odvil? Kaj vidite? So naokrog kakšni zvoki, glasovi? Lahko zaznate vonj v zraku? Morda temperaturo? Naj izkušnja napolni vaše misli in telo. Kakšen je občutek?

- Ohranjajte to izkušnjo v svoji pozornosti 20 do 30 sekund, lahko tudi več. 

- Občutite samozavest ali srečo, kot bi se dogajalo prav zdaj.


Pri tem ne gre za to, da hrepenimo po pozitivnih izkušnjah ali se jih oklepamo, saj bi to na koncu povzročilo napetost in razočaranje. Pravzaprav počnemo ravno nasprotno. S tem, ko si vzamemo čas zanje in jih cenimo, se z njimi napolnimo in se v notranjosti počutimo vse manj krhke, manj odvisne od tega, ali so trenutna dejstva v našem življenju zgolj slučajno dobra.  


Podoživljanje v vsakdanjem življenju

Podoživljanje v okviru samohipnoze presega preprosto pozitivno mišljenje. Je aktivno in namensko delo z našo podzavestjo, da ustvarimo trajne spremembe v našem čustvenem in psihološkem stanju. 

Neprijetnih izkušenj in spominov ne moremo izbrisati, lahko pa okrepimo moč prijetnih in pozitivnih spominov in doživetij ter s tem oblikujemo bolj uravnotežen, pozitiven pogled na naše življenje. 

Podoživljanje kot tehniko samohipnoze lahko uporabimo v številnih okoliščinah. Na primer pred pomembnim sestankom, intervjujem za službo, izpitom/testom ali pred javnim nastopom lahko nekaj minut podoživljanja samozavesti in uspeha močno vpliva na našo zunanjo prezenco in notranjo mirnost. 

Podoživljanje lahko služi tudi kot močna vaja za razvoj hvaležnosti, ki je dokazano povezana z izboljšanjem našega splošnega duševnega in telesnega zdravja. Z rednim vračanjem k pozitivnim izkušnjam in občutkom, ki so nam jih te izkušnje prinesle, naravno razvijamo občutek hvaležnosti za dobre stvari v našem življenju.


Zaključek

Samohipnoza in podoživljanje nam ponujata močna orodja za notranjo preobrazbo. Z njuno pomočjo lahko okrepimo svojo samozavest, premagamo izzive in gradimo globlji občutek hvaležnosti in zadovoljstva v našem življenju. Obvladovanje teh orodij postane življenjska veščina, ki jo lahko gojimo in razvijamo za trajno izboljšanje našega počutja in doseganje osebnih ciljev. 


Vzemite si čas in "posedite" s svojimi prijetnimi izkušnjami današnjega dne. Dovolite jim, da vas napolnijo – in opazujte, kako drugačen je svet, ko ste drugačni - vi.


Delite to objavo
Ključne besede
Vplivanje v vsakdanjih pogovorih: princip P.A.S.S.