Skrivnost hipnotičnih fenomenov


Klient sedi v hipnoterapevtski ambulanti in v nekem trenutku terapevtu pove, da ima občutek, kot da njegovo telo lebdi v zraku. “Vem, da sedim na tem stolu, ampak celo moje telo je tako lahkotno, da je občutek, kot da se stola sploh ne dotika več.”

To je samo ena od izkušenj hipnotičnega fenomena, ki se lahko zgodi tekom hipnoterapevtskega srečanja. V bolj klasičnih pristopih (in tudi npr. v primeru odrske hipnoze) je terapevt tisti, ki sugerira določene fenomene pri klientu. V sodobnih hipnoterapevtskih pristopih pa terapevt raziskuje in “odkriva” fenomene v klientu samem. To pomeni, da je izkušnja bolj osebna in povezana z rešitvijo izziva, s katerim se klient sooča. 

Kaj so torej hipnotični fenomeni, zakaj jih izvabljamo oz. odkrivamo in kako jih lahko izkoristimo za terapevtski proces? V tem blogu bomo razkrili odgovore na prav ta vprašanja, na koncu pa dodali še primer, kako lahko hipnotični fenomen izkusite sami in nanj vežete lastne sugestije za boljše počutje.


Kaj so hipnotični fenomeni?

Hipnoterapija je fascinantno področje, ki odpira vrata v globine naše podzavesti. Ena izmed ključnih značilnosti hipnoterapije so hipnotični fenomeni. Hipnotični fenomeni so posebni miselni in telesni pojavi, ki se pojavijo med procesom hipnoze. Lahko vključujejo telesne spremembe, na primer otrplost ali težnost v okončinah, ali pa psihološke pojave, kot so spremembe v zaznavanju časa, amnezija (pozabljanje določenih dogodkov) ali celo halucinacije. Ti fenomeni niso zgolj zanimivi, temveč imajo tudi terapevtsko vrednost.

Če ste ob opisu pomislili, da lahko tovrstne fenomene izkušamo ljudje tudi izven hipnoterapevtskega procesa, imate prav.

Ste se že kdaj s kom pogovarjali? Ste že kdaj imeli tako zanimiv in globok pogovor s kom, da ste se na koncu začudili, da je že preteklo toliko časa, saj ste imeli občutek, da sta šele začela? Ali pa ste se že kdaj pogovarjali s kom in imeli občutek, da se kazalec na uri komajda premika? V obeh primerih ste doživeli spremembo v zaznavanju časa. Če ste morda kdaj izvedeli kakšno šokantno ali presenetljivo novico, se vam je utegnilo zgoditi, da ste obsedeli kot priklenjeni na stol in nekaj časa v svojem čudenju sploh niste zmogli vstati. Po drugi strani pa vam je lahko kakšna vznemirljiva novica pognala kri po žilah in zdelo se je, kot da “letite”. 

Na nek način torej doživljamo hipnotične fenomene povsem naravno v našem vsakodnevnem življenju. Razlika pa je ta, da v terapevtskem procesu na te sicer nezavedne fenomene usmerjamo zavestno pozornost in jih izkoriščamo za terapevtski proces.


Zakaj izvabljamo hipnotične fenomene?

Izvabljanje hipnotičnih fenomenov ima številne namene. 

Na primer:

  1. Terapevtski učinek: nekateri fenomeni, na primer neobčutenje kakšnega dela telesa, se lahko okrepi v pravo anestezijo in tako izkoristi za zmanjševanje ali pa boljše obvladovanje bolečine pri različnih boleznih ali zdravstvenih postopkih.
  2. Samospoznavanje: spremembe v zaznavanju ali doživljanju spomina lahko pomagajo posamezniku razumeti in predelati travmatične izkušnje.
  3. Izboljšanje sposobnosti: fenomeni, kot so povečana koncentracija ali spremenjena zaznava časa, lahko pomagajo pri npr. izboljšanju učnih in delovnih sposobnosti.
  4. Zabava in sprostitev: hipnoza se lahko uporablja tudi za ustvarjanje prijetnih in zabavnih izkušenj, ki pomagajo pri sprostitvi in zmanjševanju stresa.

Pomen hipnotičnih fenomenov je torej terapevtski. Po drugi strani pa klienti prav preko njih hipnotično izkušnjo poglobijo, saj se njihova pozornost usmeri iz zavestnih k nezavednim aktivnostim in procesom.


Kako lahko izkoristimo hipnotične fenomene?

Preko izvabljanja in odkrivanja hipnotičnih fenomenov se torej poglablja hipnotični proces. Vse več nadzora nad dogajanjem prevzema klientova podzavest, kar lahko vodi v terapevtsko razrešitev izziva ali težave.

Ker pride klient preko hipnotičnega fenomena v stik s svojo podzavestjo, se ta stik ob dodatni pozornosti in razširjanju pomena fenomena povečuje in poglablja.

S tem klient na nek način zapusti “staro” stanje uma in ima novo doživetje, preko katerega lahko dostopa do novih uvidov, perspektiv in občutkov. 

Klientu, ki se sooča na primer s kronično bolečino, lahko s hipnotičnimi fenomeni pomagamo lažje obvladovati to bolečino, tako da uporabimo različne tehnike za preusmerjanje pozornosti in spreminjanje zaznavanja bolečine.

Če na primer doseže hipnotični fenomen neobčutenja dela roke, mu lahko sugeriramo, da takšen občutek razširi ali premakne v del telesa, v katerem občuti bolečino in posledično doživi izkušnjo olajšanja le-te. Če isti klient zmore oz. doseže fenomen amnezije, ga lahko vodimo, da amnezijo uporabi za to, da “pozabi” na bolečino. V primeru, da ima izkušnjo podoživetja kakšnega spomina ali celo regresijo, pa lahko v tem podoživetju najde vir moči, ki mu bo pomagal, da bo bolečino lažje prestajal. Posebej pri kroničnih bolečinah lahko terapevtska regresija pripomore k razrešitvi kakšnega dogodka, ki je bolečino sprožil ali je z njo povezan in jo vzdržuje, tako da se posledično olajša ali odpravi.  

Ne glede na to, kateri hipnotični fenomen klient doživi v povezavi s svojim problemom, ga lahko spodbujamo, da preko njega najde lastno rešitev in razreši nezavedne vzorce, ki so povzročali težavo.


Primer hipnotičnega fenomena za samostojno izkušnjo

Čeprav so načeloma najbolj terapevtski in učinkoviti hipnotični fenomeni, ki jih v klientu “odkrijemo”, namesto “ustvarimo”, je lahko tudi ustvarjanje fenomena zelo terapevtska ali pa vsaj blagodejna izkušnja.

Če želite sami izkusiti hipnotični fenomen, je eden od najbolj enostavnih načinov za dosego le-tega preprost poskus s "težkimi rokami". Sledite spodnjim korakom:

  1. Najdite miren prostor: sedite ali lezite v udobnem položaju v mirnem prostoru, kjer vas ne bo nihče motil.
  2. Sprostite se do mere, kot se lahko in vam je udobno: lahko zaprete oči, nekajkrat globoko vdihnite in počasi izdihnite.
  3. Usmerite pozornost: usmerite pozornost na eno od svojih rok.
  4. Vizualizacija: predstavljajte si, da je na to roko udobno in stabilno položena vreča, v kateri je nekaj peska. Občutite težo peska, kako pritiska na vašo roko.
  5. Avtosugestije: pomislite, kako vaša roka postaja vse težja in težja, kot bi se vreča čedalje bolj polnila s peskom. Ponavljajte si misel: “Moja roka postaja težja. Moja roka je težka.”
  6. Dovolite si občutiti: bodite pozorni na roko, njen stik s podlago, predstavo vreče peska na roki. Sčasoma bi morali začutiti občutek teže v roki, morda celo do mere, ko jo je težje premakniti.
  7. Hipnotično delo: ko občutite v roki prijetno težo, si podajte sugestijo: “In celo moje telo je prijetno težko in sproščeno.”
  8. Zaključek: v tej točki lahko nadaljujete s priljubljeno meditacijo, avtohipnozo ali afirmacijami. Lahko pa proces enostavno zaključite na način, da v roko ponovno povrnete normalne občutke in se počutite prijetno sproščeni. Npr.: vizualizirajte si, da odstranite vrečo peska z roke in si recite: “V mojo roko se vračajo normalni občutki, roka je prijetno lahka in prijetna.” Pomembno je, da sugestije občutkov, ki jih več ne potrebujete, odstranite. 

Ta preprost poskus vam lahko da vpogled v moč hipnoze in hipnotičnih fenomenov. To je le majhen prikaz tega, kako lahko zavestno uporabljate hipnotične tehnike za izboljšanje svojega počutja.


Zaključek

Hipnotični fenomeni so čudovit način za vstop v nezavedno in raziskovanje našega uma in telesa. Njihov pomen in namen daleč presega zgolj zabavo in sprostitev. So namreč močno terapevtsko orodje in hkrati tudi odličen način za krepitev pozornosti, samozavednja in samospoznavanja ter začetek meditacije ali avtohipnoze. Z njihovo pomočjo lahko izboljšate svoje počutje, zmanjšate stres in izboljšate kakovost svojega življenja, kot terapevti pa pomagate klientom, da premagajo svoje težave in izzive.


Delite to objavo
Ali lahko gre pri hipnozi kaj narobe?