XXII. svetovni kongres medicinske in klinične hipnoze

Zapis mladega zdravnika


Minuli teden, od 12. do 15. junija 2024, smo se člani Inštituta za klinično in pogovorno hipnozo udeležili XXII. svetovnega kongresa medicinske in klinične hipnoze v Krakovu na Poljskem, ki ga je organizirala Mednarodna zveza za hipnozo (International Society of Hypnosis, ISH). Gre za največji dogodek na svetu s področja klinične hipnoze, ki je privabil več kot 700 udeležencev iz 40 različnih držav. 


VTISI

Prvi dan kongresa je bil namenjen plenarnih predavanjem vodilnih strokovnjakov na področju klinične hipnoze. 

Mark Jensen (ZDA) in Bernhard Trenkle (Nemčija), prejšnja predsednika Mednarodne zveze za hipnozo ISH, sta predstavila preteklost, sedanjost in prihodnost hipnoze ter izsledke najnovejših znanstvenih študij. 

Maria Cristina Perica (Italija) je obravnavala pomemben način izvajanja hipnoterapije, zlasti nevrodiverziteto klientov, ki zahteva specifičen pristop pri hipnoterapijskih intervencijah. Camillo Loriedo (Italija), zdravnik psihiater in profesor na Univerzi v Rimu, je poudaril pomen hipnoterapevtovih čustev v procesu izvajanja klinične hipnoze, saj le-ta pomembno vplivajo na terapevtski proces. Delil je vrsto uporabnih nasvetov za obvladovanje in uporabo čustev v hipnoterapevtski praksi. 

Jeffrey Zeig (ZDA), ustanovitelj in direktor Fundacije Miltona H. Ericksona ter neposredni učenec Miltona H. Ericksona, je izpostavil faze v mojstrstvu hipnoterapevtske prakse in uporabo Ericksonianskih elementov v klinični hipnozi, pri čemer je poudaril njihovo pomembnost in uporabnost. 


Naslednji dnevi kongresa so potekali v obliki delavnic z različnih področij klinične in medicinske hipnoze. 

Nemški anesteziolog prof. dr. Ernil Hansen, Anta Jung in Oliver Ramajani so izvedli delavnico z naslovom "Trance and Music Meet Science", kjer so s pomočjo anesteziološkega monitoringa vitalnih funkcij in globine anestezije (krvni tlak, saturacija, pulz, BIS) spremljali učinke različnih ritmov, raznovrstne glasbe, transa in sugestij na te parametre. Na nekajurni delavnici je bilo jasno objektivno dokazan vpliv transa na vitalne parametre in globino anestezije, kar je bilo izjemno zanimivo in poučno. 

Francoski oralni kirurg Brice Lemaire je predstavil teoretične osnove hipnoanalgezije in hipnoanestezije ter njeno praktično uporabo. Svoje paciente redno obravnava brez kakršnekoli lokalne ali druge oblike anestezije oziroma analgezije, kar je dokazal tudi z demonstracijo hipnoanalgezije s hitro indukcijo. Opazovali smo, kako pacient po nekaj minutah ni več čutil bolečine v desni roki, kar je bilo navdušujoče. 

Nemški anesteziolog prof. dr. Ernil Hansen je v svoji drugi delavnici predstavil več primerov iz prakse, ko so bili njegovi pacienti budni in v transu med nevrokirurško operacijo možganov brez splošne anestezije (sicer z regionalno blokado kranialnih živcev). Razložil je principe uporabe pogovorne hipnoze za ta namen ter pod vprašaj postavil teorijo, da je večja hipnotizabilnost posameznika vedno povezana z večjo globino transa. 

Éva Bányai (Madžarska), neumorna raziskovalka transa, je izvedla delavnico z naslovom "Active-alert Hypnosis", kjer je opisala svojo raziskovalno pot in izsledke, da je globok trans in hipnoza možna tudi pri poganjanju sobnega kolesa, torej pri aktivni dejavnosti. To je odprlo novo dimenzijo razumevanja hipnoze, kjer je aktivnost združena z globokim transom, kar je udeležencem prineslo nove vpoglede v možnosti uporabe hipnoze v različnih okoliščinah.


IZKUŠNJA

Udeležba na svetovnem kongresu hipnoze je bila izjemna izkušnja, ki je presegla vsa naša pričakovanja. Bili smo priča naprednim tehnikam, inovativnim pristopom in navdihujočim predavanjem vrhunskih strokovnjakov s celega sveta. Povezali smo se z enako mislečimi posamezniki, delili izkušnje in pridobili dragoceno znanje, ki bo nedvomno obogatilo našo prakso in poučevanje. 

Kongres je bil ne le priložnost za strokovno rast, temveč tudi za osebni razvoj in krepitev naše skupnosti. Izmenjava idej in poglobljena diskusija sta nas motivirali, da še naprej raziskujemo in izboljšujemo svoje metode ter prispevamo k napredku področja klinične in pogovorne hipnoze v Sloveniji.


Delite to objavo
Milton Erickson, 1. del
Rojstvo, otroška in najstniška leta.