Kaj je hipnoza?


Obstaja veliko definicij hipnoze in veliko različnih teorij, ki poskušajo razložiti, kaj je hipnoza, kako in zakaj deluje. Hipnozo lahko opredelimo kot stanje uma, številne opredelitve pa govorijo o spremenjenem stanju uma. To pomeni, da gre za spremenjeno stanje glede na opredeljeno normalno stanje.


Osnovna opredelitev hipnoze, ki jo je pripravil Inštitut za klinično in pogovorno hipnozo, je edinstvena in vam bo pomagala razumeti, kako poučujemo zapletene koncepte. 


Hipnoza je vrsta naravno prisotnih stanj zavesti, v katera vsakodnevno spontano vstopamo.


Ste se že kdaj odpravili na potovanje in prišli na cilj, ne da bi se spomnili potovanja? Ste kdaj sanjali? Ste kdaj sedeli na predstavitvi in bili 100-odstotno osredotočeni na predavatelja in predstavljeno gradivo? Ali ste kdaj sedeli na predstavitvi in se v mislih oddaljili od predavatelja in predstavljenega gradiva? Ali ste kdaj počeli nekaj, kar vas je veselilo, popolnoma izključujoč karkoli ali kogarkoli okoli sebe, na primer gledali film, poslušali glasbo, brali knjigo ali uživali v kakšnem hobiju ali razvedrilu?


Vse to so hipnotična stanja, ki jih spontano doživljamo vsak dan.

Ko izvajamo hipnozo, si dovolimo, da sledimo navodilom, ki jih damo sami ali nam jih da nekdo drug (hipnotizer), in z namenom in izbiro vstopimo v ta naravna stanja zavesti.


Naslednje opredelitve so povzete iz slovarja Collins Concise Dictionary:

"hipnoza (samostalnik) umetno povzročeno stanje sprostitve, v katerem je um bolj kot običajno dovzeten za sugestije."

"hipnoterapija (samostalnik) uporaba hipnoze pri zdravljenju duševnih in čustvenih težav." 

"hipnotizem (samostalnik) praksa ali postopek povzročanja hipnoze."



Oxford Complete Wordfinder ga opredeljuje kot "hipnoza (samostalnik); 1. stanje, podobno spanju, v katerem subjekt deluje le na zunanjo sugestijo; 2. umetno povzročen spanec. (grško 'hypnos' spanje)."


 SSKJ hipnozo opredeljuje kot "spanju podobno stanje, v katerem se umetno uspavani vdaja vplivom uspavajočega".


V Wikipediji je hipnoza opredeljena na naslednji način:

"Hipnoza je duševno stanje (po "teoriji stanja") ali domišljijsko igranje vlog (po "teoriji brez stanja"). Običajno jo izzovemo s postopkom, znanim kot hipnotična indukcija, ki je običajno sestavljen iz dolge serije predhodnih navodil in sugestij. Hipnotične sugestije lahko poda hipnotizer v prisotnosti subjekta, lahko pa jih poda sam ("samosugestija" ali "avtosugestija"). Uporaba hipnoze v terapevtske namene se imenuje "hipnoterapija", medtem ko je njena uporaba kot oblika zabave za občinstvo znana kot "odrska hipnoza".


Prvi tri opredelitve ne zajemajo koncepta samohipnoze, opredelitev v Wikipediji pa ga zajema.

Prav tako nakazujejo, da gre za umetno stanje, torej ni naravno ali normalno.

  

Vendar pa boste ob študiju in spoznavanju hipnoze odkrili, da v hipnotična stanja vstopate pogosto in naravno, ne da bi se tega sploh zavedali.

Obstaja veliko različnih opredelitev, zato vam predlagamo, da raziščete druge slovarje in literaturo ter preverite, koliko različnih opredelitev obstaja.

 

Ko boste končali naš tečaj in postali vešči samohipnoze, vam predlagamo, da ponovno preučite te opredelitve in preverite, s katerimi se strinjate, ali pa poskusite oblikovati svoje.


Delite to objavo
Ključne besede
Ali je hipnoza nevarna?
Raziskovanje resnice za večje razumevanje